VELENCE

A varázslatos lagúnák és gondolák városa

Te jártál már a varázslatos lagúnák és gondolák városában?

A vízre épült Velence pompája és hangulata mindenkit magával ragad a több mint 400 hídjával, egyedülálló kulturális világörökség részével, pezsgő életével és világhírű karneváli mulatságával.

Tudtad, hogy minden év februárjában néhány napra monumentális színházban érezhetik magukat az odalátogatók? Légy egyben főszereplője és nézője ennek a feledhetetlen mulatságnak!

Látogass el te is Olaszország régiójába, ahol téged is rabul ejt az a színes karnevál, ahol a jókedv és a mosoly garantált! A tarka selyem maskarás, díszes kalapú, állarc mögé bújt mulatók olyan bulit csinálnak, hogy az embernek táncra perdülni van kedve. A hangulatot a zenei bemutatók, a már-már szimbólummá vált galamb sokaságával és konfettik zápora fokozza. Szívj te is bele a sós levegőbe, ahol érezni fogod, hogy illata van a szín kavalkádnak, a jó kedélynek és a páratlan légkörnek! Igazi feltöltődést tapasztalhatsz, légy fiatal vagy idős, szórakozás vagy kikapcsolódás a célod, garantáltan mindenki megtalálja a karneválhoz illő arculatát! Ha csak egy cuki #galambos képet szeretnél az Instádra a Szent Márk térről, vagy ha romantikáznál a pároddal a Sóhajok hídján, ahol a hiedelem szerint, ha áteveztek a híd alatt, akkor örök boldogság vár rátok, vagy ha anyukáddal bogarásznád a turista térképet történelmi helyek után, Velence mind otthont ad ezeknek.

A sorok közt árusok bő állarc portékáik közül is válogathatsz, de a karnevál szimbólumú jelmezek, szuvenírek kínálata is gazdag, biztosan találsz legalább egy hűtőre valót.

TÉLBE UTAZNI? MEGÉRI!

10 okból legalább egy, amiért érdemes a télen a télbe utazni, még akkor is ha nem síelsz!

10 okból legalább egy, amiért érdemes
a télbe utazni, még akkor is ha nem síelsz!

1. Egy kis mozgás … Szánkó, síléc, snowboard, hócsúszda?

Nincs annál mámorítóbb érzés, mint a havas lejtőn lefelé csúszni, ráadásul a legtöbb helyen te magad választhatod ki milyen módon szeretnéd kihasználni a téli sport adta lehetőségeket!

2. Napozás a hóban

Napozni egy teraszon a hófödte táj mellett és szépen lebarnulni. Mutasd az orcád a nap felé és szépen megbarnít

3. Levegő és kék ég

Friss és tiszta a levegő a hegyekben.

4. Melegedők, Hütte 🙂

Forró tea, Forró csoki, Forralt bor és még sorolhatnánk az italokat amik belülről melegítenek fel!

5. Élmények, kalandok

Együtt töltött élményekkel teli idő, a sok élményeket nyújtó turisztikai programok mellett nem lehet unatkozni

6. Buli

A sípályákon mindig történik valami, minden csúszás más és más. Új baráti társaságok, szerelmek, partyk, bakancslistás helyeken Nézz körül milyen programok várnak rád!

7. Szabadság

Kiszabadulsz a hétköznapokból! Mindenki jár egy kis szünet a már megszökött hétköznapokból! Létezik olyan hely a hol a mobilod se müködik, mert nincs térerő!

8. Táj, nyugalom

Síliftezés, mert nem csak akkor utazhatsz vele ha lecsúszol, érdemes kihasználni és megcsodálni a tájat

9. Szauna majd hóban fürdés?

Melegedj fel egy jó szaunában majd hemperegj meg a hóban hidd el ez is életre szóló élmény lesz és még egészséges is

10. Túrázás

Szinte minden helyen szerveznek túra programokat, ahol a legkisebb zeg-zugokba viszik el akár lovas szánon is az oda látogató kíváncsi turistákat.

Te se maradj ki az ilyen kalandokból!

Európa nagyvárosa

3-4 órás repülési időn belül

ATHÉN

Európa nagyvárosai 3-4 órás repülési időn belül

1. Athén

Először 1985-ben jártunk Athénban a nászutunkon, de csak fél napot töltöttünk átutazóban. Így nem volt kérdés, hogy miért látogassunk el másodszor is a görög fővárosba, most öt teljes napot terveztünk. Végül 1-1 napot távolabb kirándultunk Athéntól.

Utazás előtt néhány dolognak utána olvastunk, mert 34 év alatt sok minden változott. Tudtuk, hogy több mint 3000 éves történelemmel rendelkező város az építészet, a demokrácia és a görög mitológia, bölcsője. 5 napos kirándulásunk alatt sok mindent láttunk és tapasztaltunk. Néhányat ezekből az élményekből, infókból megosztunk veletek.

utazás: repülővel+ utas és poggyász biztosítás

Athén autóval és busszal is elérhető, (én legszívesebben motorral mentem volna, de ez az opció a többiekben fel se merült) de egyértelműen repülővel a leggyorsabb,

legkényelmesebb és ár-érték arányban a legkedvezőbb. E módon is olcsó az utazás a görög fővárosba.

A két legnagyobb fapados légitársaság hetente többször is indít járatokat, így a számunkra legkedvezőbb időpontra vásároltuk meg a repjegyet, és csak ezután a szállást nagykeráron.

biztosítás tipp: utazás előtt ellenőrizzük, hogy kötöttünk-e utasbiztosítást. Célszerű megnézni melyik biztosító társaság hol és hogyan szolgáltat nehogy meglepetés érjen bennünket.

Mi a saját oldalunkon a szállás foglaláskor kötjük meg, akár az egész világra kiterjedő stornó,utas- és poggyászbiztosítást.

közlekedés: taxi transzfer, metro, hop on-hop off, vonat, hajó

A repülőtérről a hotelbe való bejutáshoz mi a taxit választottuk. Tömegközlekedéssel, busszal, metróval vagy elővárosi vonattal is bejuthatunk a városközpontba (bár ez utóbbiról ne felejtsünk el átszállni a metróra) valamivel kedvezőbb áron.

Ha legalább 3 napra érkezünk Athénba, akkor érdemes 3 napos turista jegyet vásárolnunk, amiben a közösségi közlekedés korlátlan használata és a repülőtéri retúr transzfer is benne foglaltatik. Mindez 22 euróba kerül és 3 teljes napig érvényes. A metrólejáratoknál találjuk a pénztárakat, ahol természetesen kártyával is fizethetünk.

Az Athéni városnézés alatt a 3 metróvonalat, a hop on-hop off buszt és természetesen a legtöbbet a lábunkat használtuk.

Egy napot szántunk a Meteorákra, a Vonatot választottuk közlekedési eszközként, de buszos fakultatív kirándulást is ajánlottak nekünk.

Ezen kívül még egy teljes napot kirándultunk hajóval, ami alatt 3 sziget látnivalóit csodálhattuk meg, Hydra, Phoros és Aegina.

Szállás és látnivalók, plusz egy kis gasztronómia

Az általunk preferált szállások a következő paraméterekkelrendelkeznek: min. 3 csillagos, de inkább 4-5 csillagos, és ha városlátogatásról beszélünk, akkor reggelivel. Centrumban legyen és metró közeli, a Görög fővárosban még a vonat is egy kőhajításra volt. Négy csillag, két csillagos áron szerintem nem rossz.

Akropolisz

A legelső volt a programjaink közt, Athén jelképe a város fellegvára. Itt találkoztunk a legtöbb turistával, de ezen nem kell meglepődni, hiszen ez a legismertebb és mindenki látni akarja ezt az épület együttest.

Az Akropolisz „meghódításakor”elsőnek Herodes Atticus színházába (most is gyakori koncerthelyszín) nyertünk felülről betekintést aztán következtek szépen sorban a Parthenón, vagyis Pallasz Athéné temploma, az Erechteion, a Propülaia, sok épületnek már csak az alapjai állnak.

Tipp: Már tavasszal, nem is beszélve a nyári hónapokról iszonyatosan tűz a nap (ez erőteljesen beégett az emlékek közé még 30 év távlatából is), hiszen alig találni árnyékot fel és le úton. Ezért ruházatunk ennek megfelelő legyen, vigyünk magunkkal sapkát, kalapot vagy bármit, amit a fejünkre tehetünk. Legyen nálunk víz, és ha még van hely a táskánkban napolaj vagy naptej jól jöhet. Mindenképp valami kényelmes edző vagy túrázásra alkalmas cipőt javaslok, mert elég csúszósak a kövek. Ennek ellenére találkoztunk magas sarkúban és miniszoknyában túrázóval ( fényképet nem készíthettem a GDPR miatt